is merk-diesel te verkiezen boven merkloze?

Vraag gesteld door hrklein op 24 oktober 2016

ls,
Al jaren is er een discussie onder camperaars over de vraag of je beter merk-diesel kan tanken dan merkloze: in merkloze diesel zou water zitten, slecht voor hele systeem. Vooral wanneer de camper wordt weggezet in de winterstalling zou dit een feit zijn. Persoonlijk heb ik er nooit iets van gemerkt, ik vraag me of er bewijs bestaat voor deze bewering.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of merkdiesel te verkiezen is boven merkloze diesel.

Diesel leveranciers voegen bovenop de basis diesel hun eigen dopes toe. Vaak betreft dit een dope om veroudering te vertragen.

Bij de Ford Transit met een 2.2 TDCI motor uit 2004 tot 2011 zien we hoofdzakelijk problemen bij exemplaren die langdurig stilstaan(kampeerauto's). Door roest op de verstuivers ontstaan hier grote motorproblemen. Ford adviseert om merkdiesel te tanken en de brandstoftank geheel te vullen als de kampeerauto in de winterstalling gaat om de kans op vocht in de brandstof tot een minimum te beperken.

Een diesel werkt dus prima op merkloze brandstof maar bij langdurige stilstand is merkdiesel of nog liever een premium diesel beter bestand tegen veroudering waardoor minder kans op problemen met vocht in de brandstof. Bovendien is de kans op de gevreesde bacterie die leeft op de grens van water en diesel kleiner.