Importeren auto uit duitsland

Vraag gesteld door Marielle en Jack op 07 augustus 2017

Ik wil een auto uit Duitsland importeren. Deze is 8 maanden oud en 4.500 km gereden en wordt aangeboden door een officiële dealer met fabrieksgarantie en alles. Bij navraag bleek dat de via re- import uit Oostenrijk bij hun terechtgekomen is. Welke risico's kunnen hieraan vastzitten?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt een jonge geïmporteerde auto aan te schaffen met 4500 km op de teller.

Er worden veel auto’s via merkdealers en BOVAG-aangesloten autobedrijven aangeboden die zijn geïmporteerd nadat ze een tijdje in het buitenland in gebruik zijn geweest. Vaak is dat om fiscale redenen en vanwege prijsverschillen tussen de landen lucratief.

De kilometerstand van deze auto is laag maar voor een auto van een paar maanden best aannemelijk. Toch ben ik van mening dat op een of andere manier de kilometerhistorie wel inzichtelijk zou moeten zijn. Ik kan me voorstellen dat bij inkoop of inruil van de betreffende auto de dealer óók op zeker is gegaan.

De kilometerhistorie in de database van de RDW voorziet niet in gegevens van de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden. Misschien is er wel een onderhoudshistorie beschikbaar en een onderhoudsboekje waar óók wat registraties van de buitenlandse jaren zijn opgenomen. De dealer moet wat mij betreft toch wat kunnen aanleveren waarmee u, óók op basis van de staat en de conditie, met vertrouwen tot de koop kunt over gaan. Uiteindelijk is dat ook relevant wanneer u de auto zelf van de hand doet.