vervangen versnellingsbak

Vraag gesteld door koetsier marika op 28 april 2017

Mijn kia rio heeft op 18 november 2016 (kmstand 72848) een grote beurt gehad kosten 717,46 (inclusief verwijderen oude olieresten) en op 30 maart 2017 (kmstand 76433) rijdt mijn auto niet meer omdat er van alles vervangen moet worden (koppelingsplaat en versnellingsbak): kosten 1206,71. In 4 maanden en 4 duizend km verder ben ik dus bijna 2000 euro kwijt ! Had het bij de grote beurt niet ontdekt kunnen worden? Of is er bij de grote beurt (verwijderen oude olie) een onderdeel geraakt waardoor al die schade later ontstaan kan zijn?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een reparatie aan uw Kia.

Het is me niet duidelijk wat u bedoelt met 'verwijderen oude olieresten'. Bedoelt u daarmee de normale afvoer van afgewerkte motorolie na een verversing, of is er een olielekkage geweest waarna er onderdelen gereinigd moesten worden?***

Reactie van koetsier marika:

Beste Erik-Jan Het ging om de normale afvoer, er was geen lekkage***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Dank voor uw antwoord. Ik zie geen technisch verband tussen motorolie verversen en een kapotte versnellingsbak en koppelingsplaat. U vraagt ook of de garage dit mankement tijdens de beurt had kunnen ontdekken. Als er op dat moment geen klachten waren over schakelen of koppelen, dan heeft de monteur er ook niet expliciet op gelet. Alles werkte kennelijk naar behoren. Het mankement kan ook later ontstaan zijn. Voor zover ik kan beoordelen valt de garage niets te verwijten.