Ondanks dat de distributieriem tijdig is vervangen is deze plotseling gebroken en is er schade ontstaan. Kan ik die verhalen op een garage?

Vraag gesteld door BK16 op 22 februari 2016

De distributieriem is vervangen met 160.000 km. Dat is drie jaar geleden. De auto is altijd bij een Volvo-dealer in Groningen met boekje onderhouden en sinds de auto in ons bezit is, is deze met 200.000 km voor een servicebeurt bij een (Volvo)-dealer geweest. Toch is nu, met 206.000 km plotseling de distributieriem gebroken. Is deze verkeerd geplaatst door Volvo-dealer in Groningen? Of is er bij de servicebeurt een half jaar geleden niet goed gekeken?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u de schade van een gebroken distributieriem kunt verhalen bij een garage.

U geeft aan dat 3 jaar geleden, bij 160.000 km de distributieriem is vervangen.

Er zal een onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaak. Een distributieriem kan breken omdat er iets vastloopt, omdat er iets tussen komt of omdat de riem van de poelie afloopt. Bij een onderhoudsbeurt is lang niet altijd vast te stellen dat er iets mis is met de distributie.

Als de oorzaak bekend is zal er gekeken moeten worden of er iemand iets te verwijten valt of dat er een ondeugdelijk product geleverd is.