Nieuwe banden van 2 jaar en 8 maanden oud?

Vraag gesteld door GGoud op 23 augustus 2017

Ik heb zojuist nieuwe autobanden laten plaatsen bij KwikFit. De leeftijd van de banden varieert; de oudste is uit week 2 van 2015. Dat is 2 jaar en 8 maanden oud.
Is dat volgens jullie nog wel een nieuwe band, die voor nieuwprijs verkocht en geplaatst mag worden?

Met vriendelijke groet, GG

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat een acceptabele leeftijd is voor een nieuwe band.

Daar zijn geen concrete richtlijnen. De leeftijd is wat dat betreft ook ondergeschikt aan de wijze van opslaan. Een band in een opslag, waarbij er geen invloed is van ozon en andere vormen van verouderingsprocessen, is wat anders dan ergens in een magazijn onder doorschijnend golfplaat.

Uitgaande van een zorgvuldig opgeslagen band is echter de volgende discussie of deze band nog als ''nieuw'' verkocht mag worden. Wat ons betreft alleen wanneer u als koper op de hoogte bent gebracht van deze productiedatum én met een financiele compensatie in de vorm van een extra korting.

Onze ervaring is dat een maximaal 3 jaar na productiedatum deskundig opgeslagen band nog dezelfde kwaliteiten bezit als een nieuwe. Toch kan deze band wellicht wat minder lang mee, veroudering zal eerder een rol spelen. Wij adviseren bandenhandelaren om duidelijk te zijn naar de consument als er al wat oudere banden als nieuw verkocht worden om teleurstelling te voorkomen. Zeker bij een band van meer dan 2 jaar oud lijkt een korting ons dan wel opportuun. Dat geldt dus ook in uw geval.