Geldigheid Italiaanse boete

Vraag gesteld door buyser op 20 maart 2018

Goedemiddag,

Ik heb via EMO een boete gekregen voor een overtreding 'verkeersluwe zone...etc " in Bellagio,IT. Daar heb ik een paar vragen/ bemerkingen over:
1) de overtreding zou op 26 aug 2106 gepleegd zijn en is op 28 nov 2016 formeel vastgesteld volgens het proces verbaal op de EMO site.: dat is ca. 600/510 dagen geleden terwijl de Italiaanse wet stelt dat een boete binnen 360 dagen moet worden opgelegd. Volgens mij dus niet meer ontvankelijk.
2) ik heb de foto gezien op de EMO site; het klopt dat het mijn auto is (waren daar toen met vakantie) maar er staat geen enkele plaatsaanduiding bij, bovendien is het bijzonder dat de foto in het donker is genomen terwijl de overtreding op 18.11 uur in de zomer gemaakt zou zijn.
3) ik heb gewoond en gewerkt in Italië dus ben goed bekend met het begrip Zona traffico limitato en daardoor extra alert.

Al met al heb ik mijn twijfels of deze overtreding door mij is begaan en zo ja of ik hem nog moet betalen gezien hetgeen gemeld onder 1).
Wat is voor mij de beste weg om bezwaar aan te tekenen, begrijp dat het niet via EMO kan. Deze organisatie is trouwens tel niet bereikbaar...


Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt via EMO een boete ontvangen voor een overtreding van een verkeersluwe zone in Italië. De boete is vastgesteld op 28 november 2016. U vraagt zich dan ook af of u nog moet betalen gelet op de te late toezending. Voorts hebt u twijfels over de foto die u op de EMO site hebt gezien betreft uw overtreding. Het zou wel uw auto betreffen maar het op de foto is het donker en u zou bij daglicht op betreffende plaats zijn geweest. U wilt weten wat de beste weg is om bezwaar aan te tekenen.

360 dagen termijn

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Verjaring

Het uitgangspunt is dat boetes kunnen worden geïnd zolang deze niet zijn verjaard. De algemene verjaringstermijn is vijf jaar. De verjaring kan gestuit worden door binnen deze termijn een bericht te versturen aan de schuldenaar. Door stuiting vangt er een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar aan. De inning van de boete is dan ook nog steeds mogelijk.

Bezwaar

In de brief staat als het goed is op welke manier u bezwaar kunt maken. Het heeft echter alleen zin om in bezwaar te gaan als u aan kunt tonen dat u de verkeersovertreding bijvoorbeeld niet begaan hebt.

Op onze website vindt u meer informatie over bezwaar maken tegen Italiaanse boetes.