omslag punt diesel of benzine

Vraag gesteld door benbolk op 16 september 2018

Ik heb een Skoda Fabia van 2010 op diesel. Ik rijd 16500 km p.j. Is het verstandig op diesel te blijven rijden of goedkoper om een benzine auto aan te schaffen?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt zich af of inruilen of doorrijden de beste optie is.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland (waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd). De vraag of u uw Fabia diesel snel moet dumpen of juist helemaal moet oprijden is een persoonlijke keuze. Wij verwachten dat de prijsdalingen zullen voortduren maar door er langer in te blijven rijden kun je het (hogere) waardeverlies wel over meerdere jaren uitsmeren.

Naar mijn mening is in uw geval doorrijden de meest verstandig optie. Wat waardeverlies betreft is het kwaad feitelijk al geschied en met 17.500 km per jaar is diesel economisch nog altijd een verantwoorde keuze. Ter vergelijk: een Fabia op benzine rijdt weliswaar 3 cent per kilometer goedkoper, maar er zal geld bij moeten om deze auto voor de deur te krijgen. Inruil zou dus op langere termijn pas gunstig uitpakken. Het waardeverlies voelt u het minst als u met deze auto blijft doorrijden.