Elektrisch voertuig rijden in de toekomst

Vraag gesteld door Jacques Weber op 12 december 2018

Hoe ziet het laadstation er strakjes uit als we allemaal elektrisch (ook in het buitenland) gaan rijden? Is er voldoende laadcapaciteit aan "de pomp" of zullen er wachttijden ontstaan? Kan je bij elk oplaadpunt je voertuig opladen of dien je in de toekomst hiervoor contracten bij leveranciers af te sluiten? Wat zijn de te verwachten wachttijden aan het laadstation, rekening houdend dat het vrachtverkeer ook elektrisch moet gaan worden?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft 'n aantal vragen omtrent het elektrisch rijden in de toekomst.

Nederland heeft het grootste aantal publieke laadpalen van Europa met Duitsland, Frankrijk en Engeland op gepaste afstand. Maar de laadinfrastructuur zal de komende jaren op het gebied van publieke laadpalen en snelladers snel uitbreiden. De doelstelling van de Nederlandse overheid om per 2030 uitsluitend nieuwe elektrische auto's te verkopen wordt ook breeduit gedragen. En met de elektrische auto nog volop in ontwikkeling zal door de toenemende actieradius óók lange vakantieritten naar het buitenland geen hachelijke onderneming meer zijn.

Er is in dit stadium al een laadsleutel verkrijgbaar die nagenoeg bij alle laadpalen in Europa te gebruiken valt. Dus met het oog op de groeiende laadpaalinfrastructuur en de doorontwikkeling van de elektrische auto is de verwachting dat laadwachttijden heel acceptabel zullen zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan in alle opzichten en zal de toekomst van de elektrische auto steeds meer een concrete vorm krijgen. Maar op de door u opgesomde vraagtekens wordt wel al heel concreet op geanticipeerd.

Meer informatie over elektrisch rijden vindt u op onze website.