Wanneer nu benzine of een diesel

Vraag gesteld door Horatio op 21 maart 2017

Ik heb altijd een diesel gereden, omdat ik naast mijn werk ook veel in weekend naar Groningen of Amsterdam toe ga.
Zou willen weten welke financieel voordelig mij uitkomt als ik voor woon-werk 100 km retour rij op 1 dag en dat voor 3 weken in de maand, van maandag - vrijdag. In het weekend ben ik meestal in Groningen. Woonplek is Hoorn NH, Werkplek is Ijburg, Amsterdam.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wanneer financieel diesel of tóch benzine de meest verstandige keuze is.

Op basis van uw gebruik zou uw jaarkilometrage ergens in de buurt van een kleine 20.000 km moeten uitkomen. Dan is een diesel economisch gezien niet echt lonend en is benzine of diesel in uw geval 'n beetje om het even. Wat mij betreft slaat de balans dan tóch door richting benzine. Met een blik in de toekomst zien we het gebruik van diesel steeds duurder worden en zien we mogelijk ook steeds meer diesel werende maatregelen in grote steden zoals inmiddels al in Rotterdam en Utrecht.

Uw praktijkgebruik schommelt dus net rond het omslagpunt maar is benzine op kort maar zeker op langer termijn de meest verstandige keuze. Hierbij ben ik uitgegaan van het omslagpunt van twee gelijkwaardige gebruikte auto. Voor een nieuwe auto komt een diesel economisch pas in beeld ruim boven de 30.000 km op jaarbasis.