vergelijken MPV 2011 2013 C-max ecoboost 1.6 en 3008/picasso thp 1.6

Vraag gesteld door Erik1964 op 18 september 2016

Hallo Allemaal,

wij willen een tweedehands MPV kopen tussen 2011 tot met 2013 en vergelijken nu de Ford C-max ecoboost 1.6 met de Peugeot 3008 en de Citroen Picasso beiden met de thp 1.6 (benzine motor). Alle drie hebben zij de 150 pk sterke motor om onze caravan van 1200 kg te kunnen trekken.

Wij vroegen ons nu af, op welke van de drie, wij onze peilen het beste kunnen richten. Met name voor wat betreft:
1. vergelijking van wie nu de minste problemen oplevert. Deze vraag komt voort uit feit dat ik lees/hoor dat er problemen zijn met de THP motor (ketting, olie lekkages).
2. welke van de drie heeft de minste maandelijkse kosten.
4. waar moet ik specifiek opletten bij de aankoop.
3. welk alternatief auto is er nog.

Alvast bedankt voor het antwoord,

Met vriendelijke groet,

Erik

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welke van de drie genoemde auto's de beste keuze is.

Wat de trekprestaties betreft scoren de betreffende auto's prima en zijn nagenoeg gelijkwaardig. Met een beladen auto met caravan zou een 18% helling vanuit stilstand nog te nemen moeten zijn en in een rijdende situatie scoren de kandidaten goed tot zeer goed.

De THP motoren van Citroen en Peugeot hebben geen vlekkeloze staat van dienst. Distributieproblemen, inwendige vervuiling van de motor en hoog olieverbruik zijn geen uitzonderlijke klachten. De Ecoboost motor van Ford heeft deze reputatie niet en heeft daarom wat mij betreft de voorkeur.

De maandelijkse kosten moeten feitelijk per individuele auto bekeken worden. De aanschafprijs, kilometerstand bij aanschaf, maand en bouwjaar zijn belangrijke factoren in de autokosten per kilometer. Zie daarvoor ons Autokosten programma.

Mijn advies bij aankoop is met name te kiezen voor een Bovag aangesloten aanbieder. Gezien het budget waarbinnen u zoekt is 6 maanden garantie een belangrijke stok achter de deur. Raadpleeg ook de ANWB/Bovag Koerslijst om de vraagprijs en wellicht ook de inruilwaarde van uw eigen auto te verifiëren.

Alternatieven moet u vooral zoeken binnen de Europese merken. De aanwezige turbo zoals bij de genoemde modellen is een belangrijke schakel voor het noodzakelijke trekvermogen. Deze motoren zijn vooral terug te vinden binnen de Europese merken. Als alternatief denk ik dan aan de VW Touran met de 1.4 TSI 103 kW motor en de iets minder trekkende Seat Altea 1.4 TSI met 92 kW.