Private lease

Vraag gesteld door Jongste zus op 09 oktober 2017

Hallo,

Ik overweeg tot private lease over te gaan.
Kan ik het beter nog dit jaar doen dan in 2018 ivm verhoging of verlaging van de prijzen

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Met de jaarwisseling wijzigt traditiegetrouw ook de berekening van de aanschafbelasting BPM, waardoor de catalogusprijs van de auto kan wijzigen. Bij een wijziging van overheidswege kan de importeur zijn nettoprijzen aanpassen, die bepaalt uiteindelijk voor welk bedrag een auto in de prijslijst komt. Soms is er sprake van een verhoging, soms blijven ze gelijk en in een enkel geval wordt een auto wat goedkoper in aanschaf.

De meeste merken gaan in de herfst ook over op een nieuw modeljaar. Ook dat kan gepaard gaan met wijzigingen in prijzen en/of specificaties.

Zowel prijswijzigingen van overheidswege als die vanuit de importeur kunnen gevolgen hebben voor het (lopende) leasetarief, als de leasemaatschappij daardoor hogere kosten heeft. Zo staat het ook in de voorwaarden omschreven.

Het is dus geen vast gegeven dat de private-leaseprijzen per januari 2018 omhoog of omlaag gaan. Dat verschilt om per model, en afhankelijk van verschillende factoren. Leasemaatschappijen houden de (eventuele) wijzigingen in deze tijd van het jaar scherp in de gaten zodat ze er snel op kunnen anticiperen.