Dieselauto aanschaf advies

Vraag gesteld door elegance220 op 22 september 2017

Beste,

Ik wil een gebruikte Mercedes C klasse type W204 met bj 2007 aanschaffen, dit is een diesel auto met 172000km op de klok.

Zelf rij ik gemiddeld 20.000km per jaar waarvan 60% op binnen wegen. Afstand woonwerk verkeer is 25km enkelreis geen snelweg alleenmaar binnenwegen met een maximale snelweg van80km/h. Auto komt dus op snelweg bij prive ritten.

12000km per jaar woon werk(binnen wegen)
8000km per jaar prive waarvn ongeveer 50% snelweg.Mij vraag is:

Is deze vorm van rijden (regelmatig korte afstanden dus) schadelijk voor een dieselauto, denk aan roetvormingen injectoren, filter ed

Of is het toch verstandig om een benzine auto te aanschaffen.

Alvast bedankt voor uw reactie

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt advies over de aanschaf van een dieselauto.

Uw rijomstandigheden zijn niet per definitie problematisch voor een diesel, maar ideaal zijn ze ook niet. Een roetfilter, waarmee deze auto is uitgerust, werkt optimaal als de temperatuur hoog genoeg wordt. Ook moet het filter lang genoeg heet worden om zichzelf te reinigen.

Ik heb ook even een globale kostenbegroting gemaakt van een W204 diesel ten opzichte van een benzineversie. De benzineversie komt ondanks zijn gemiddeld hogere aanschafprijs bij 20.000 km toch nog goedkoper uit. Dat scheelt 2 tot 5 cent per kilometer, afhankelijk van variaties in o.a. motorisering, aanschafprijs, kilometerstand en voorgenomen gebruiksduur.

Dit zijn al twee zaken die ten gunste van de benzineversies uitvallen, en dan heb ik de kans op strengere milieuwetgeving tegen de diesels nog niet eens meegenomen.***

Reactie van elegance220:

Bedankt voor de snelle reactie