Diesel kopen of niet

Vraag gesteld door WilfredW op 21 maart 2018

Ik ben op zoek naar een andere 2e hands auto voor 7 personen en qua kilometers zou een diesel auto voor mij wel uitkunnen. Ik zit zelf te denken aan een auto tussen 2012 en 2014. Maar nu hoor ik allerlei berichten over dat steeds meer diesels worden geweerd in steden in Nederland en Duitsland. Is het nog wel verstandig om een gebruikte diesel te kopen? Ook i.v.m. de verkoop van de auto over een aantal jaren?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U bent op zoek naar een gebruikte auto op diesel en vraagt of dit verstandig is in verband met de toename van milieuzones.

Op dit moment is er in Duitsland toestemming om steden te sluiten voor diesels die niet voldoen aan de Euro 6 norm. Dit betreft diesels van voor 2015.

Als u het belangrijk vindt dat u binnensteden in Duitsland in mag zult u dus moeten kiezen voor een Diesel die voldoet aan Euro 6.

Wat de restwaarde gaat doen in Nederland onder invloed van deze regel is nog niet bekend maar de restwaarde van diesels is de laatste jaren wel aan het dalen onder invloed van belastingmaatregelen en daarmee ook het omslagpunt voor diesel.

U geeft niet aan hoeveel kilometer u op jaarbasis gaat rijden met deze auto maar zoals ik al aangaf gaat het omslagpunt voor diesel steeds omhoog.