Naar artikel

Winterbanden in de zomer op onverharde bergwegen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2019

Ondanks artikelen over winterbanden in de zomer van de ANWB blijf ik puzzelen over winter cq zomer banden om niet alle daagse redenen hieronder beschreven. Ik laat all season banden buiten beschouwing omdat, vind ik, het een compromis is naar beide banden soorten.

Mijn auto gebruik ik alleen in de zomer met vakantie voornamelijk richting landen als Noorwegen, Wales, Schotland of Europese berg gebieden en dan het liefst de kleinere weggetjes en die soms in onverharde wegen veranderen, misschien deze komende zomer naar IJsland. Een groot deel van het overige jaar gebruik ik de auto niet omdat ik in een niet met auto bereikbaar land verblijf. De auto wordt dan  slechts een enkele keer in een weekend gebruikt door de kinderen. Zomerbanden en winterbanden wisselen is economisch gezien dan geen aantrekkelijke optie.

Gezien dit alles ben ik geneigd winterbanden te kiezen omdat ik me laat leiden door het label M S, mud en snow, met een sneeuwvlok icoontje. Maar alle reviews richten zich eigenlijk alleen op S, sneeuw ijs omstandigheden en ik lees niks over voor mij veel belangrijke deel, het gedrag bij M, mud dan wel kiezel achtige wegdek, het andere label van M S.

Er is veel discussie over zomerbanden in de winter maar minder omgekeerd over winterbanden in de zomer, en die richten zich dan eigenlijk op remweg gedrag, wegligging en slijtage, onder typische warme zomerse omstandigheden. Ik wil geen echte terreinbanden want zo extreem zal het nooit worden met mijn Dacia Duster 4WD dCI en een lichte tent trailer er achter. Gezien de door mij gekozen kritisch rijomstandigheden, ook onder koudere omstandigheden dan in typische zomerse, is snelheid geen belangrijke factor en remweg gedrag ook minder, en lijkt mij zomerbanden juist meer aan slijtage onderhevig en hebben minder grip.  

Voor mij is voor de keus van nieuwe banden belangrijk voornamelijk grip en slijtvastheid, maar ook verbruik, geluid en redelijk comfort op gewone wegen. Dan kom ik toch uit op BF Goodrich g force Winter 2 of Dunlop Winter Sport 5. Zie ANWB test 2018, ook zeer goed beoordeeld in andere testen waaronder Duitse.

Graag reactie over mijn voorlopige keus, ja winter banden. Of toch nee, gewoon zomerbanden en dan welke? Of toch de door mij bij voorbaat buiten spel gezette all seasons?

Ben benieuwd. Met dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de meest geschikte banden onder uw Dacia 4WD.

Winterbanden vind ik geen geschikte optie wanneer het nagenoeg alléén zomers gebruik betreft. Ik begrijp uw specifieke wensen en eisen gezien ook het gebruik maar ik denk dat all-seasons tóch een gepaste keuze kunnen zijn. Inmiddels zijn de betere exemplaren volwaardige banden geworden en zeker géén compromis meer tussen een zomer- en winterband.

Ik denk dan aan bijvoorbeeld de Nokian Weatherproof SUV met ook vertsterkte zijwanden om insnijdingen te voorkomen. Verder beschikt deze band ook over de M+S aanduiding. Vermoedelijk is de gemonteerde bandenmaat 215/65/16 die ook ik in dit type verkrijgbaar is. De Michelin CrossClimate 215/65 R16 XL  SUV en Goodyear Vector 4 Seasons G2 215/65 R16 SUV zijn ook goede alternatieven maar wat minder gericht of zwaardere en onverharde omstandigheden zoals bij de Nokian. Maar op basis van uw omschrijving denk ik dat de genoemde banden toch een passender alternatief zijn voor winterbanden. Met tóch SUV-achtige eigenschappen en een profiel waarmee u bijvoorbeeld ook op een glibberig campingterrein mee uit de voeten kunt.