Naar artikel

Andere auto gekocht, banden net geen afkeur

Vraag gesteld door Banden net geen afkeur op 8 september 2015

Afgelopen juli hebben mijn vriendin en ik een andere auto gekocht ( VW Polo bluemotion uit 2010). We vernamen direct in het begin dat de auto tijdens het rijden erg naar de rechterkant trok. Terug naar de garage. Daar hebben ze de voorwielen omgewisseld. Nu bleek dat de auto naar de linkerkant trok. Weer terug naar de garage. Opnieuw hebben ze de wielen omgewisseld en opnieuw trok de auto naar rechts. Toen hebben we de auto laten nakijken in een andere garage. Blijken er twee banden bijna te zijn versleten. Volgens de garagehouder was het nèt geen afkeur, maar dit zou hooguit nog een maand duren. Eén band was schuin afgesleten en de droogtescheurtjes zaten al in de banden. Op het keuringsrapport stond echter niets vermeld over slijtage aan de banden. Ook kreeg ik het advies om de auto te laten uitlijnen omdat het stuur scheef staat. Terug bij de verkoper van de auto kreeg ik als reactie dat hij dit niet op het keuringsrapport hoefde vermelden en dat ik de banden niet betaald krijg, omdat ze niet zijn afgekeurd. ANWB, wat kan en wat moet ik hiermee doen?

Met vriendelijke groet,

Martin van Polen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht waarvan nu blijkt dat de banden in een slechte conditie verkeren. Kennelijk met een profieldiepte nét genoeg om de APK te doorstaan.

De minimale toegestane profieldiepte is 1,6 mm. Bij een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm is de keurmeester verplicht dit op het rapport te vermelden als zijnde een adviespunt. Verder mag een band geen ernstige beschadigingen vertonen.

Ik begrijp dat deze banden 'met de hakken over de sloot' zijn goedgekeurd. De vraag is of het aannemelijk is dat ten tijde van aflevering dit wél als aandachtspunt aangemerkt had moeten worden. Wanneer de banden bij aflevering in ieder geval voor de wet goed genoeg waren, zou u de leverancier niet kunnen verplichten deze alsnog te vervangen. Als koper heb je formeel een onderzoeksplicht om in dit geval de staat en conditie van de banden te beoordelen. Je zou in zo'n geval nog vóór de koop een nieuw setje kunnen bedingen.

Het is niet duidelijk of de auto met of zonder (Bovag) garantie is aangekocht. Tóch ben ik van mening dat u zeker terug moet naar de leverancier. U moet vooral uw teleurstelling uitspreken richting het bedrijf over de wijze van aflevering. De schuin afgesleten banden, de stand van het stuur en het trekken duidt heel duidelijk op verkeerde wielstanden. Dan is er dus sprake van een gebrek waar de auto niet mee afgeleverd had mogen worden.

Hopelijk neemt deze garage dan z'n verantwoordelijkheid met misschien óók een schappelijke aanbieding voor twee bandjes.