Naar artikel

oude banden

Vraag gesteld door Captiva op 27 september 2018

Beste ANWB, Ik heb als reserve band een nog nieuwe band van 6 jaar oud. Kan ik deze nog gebruiken naast een andere nieuwe band. Ik hoef dan maar 1 nieuwe band aan te schaffen. Of is 6 jaar te oud om regelmatig te gebruiken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de leeftijd van uw reserveband.

Wellicht heeft dit wiel 6 jaar droog en donker in de kofferbak gelegen. Wanneer u echter dit wiel plaatst op één as met een frisse nieuwe band zullen er toch onderlinge verschillen zijn. Na 6 jaar heeft er zeker een verouderingsproces plaatsgevonden. De rubbercompound heeft tóch wat eigenschappen betreft moeten inleveren en zijn de febriekseigenschappen in al die jaren ongetwijfeld afgenomen. Dat maakt de band niet onveilig maar dat levert tóch twee banden op die op een as geen gelijkwaardige prestaties leveren. Dat kan merkbaar zijn in het wegcontact en de auto daardoor wat minder voorspelbaar zijn. Verder zal een verse band van de allerlaatste generatie zijn en vermoedelijk niet met een overeenkomstig profiel en andere vaak verbeterende eigenschappen.

Het betreffende wiel is prima voor nood bij een lekke band. Maar bij twee nieuwe banden is mijn advies te kiezen voor een nieuw setje. Na 6 jaar is er door veroudering het beste er wel vanaf vergeleken met een band die misschien 'n paar weken geleden is geproduceerd.***

Reactie van Captiva:

top antwoord