Naar artikel

Waar vind ik een onafhankelijk rechtspersoon om te beoordelen of de klacht die ik over mijn nieuwe auto heb, terecht is?

Vraag gesteld door sjoerdje pieters op 10 februari 2017

Mijn gloednieuwe auto trekt alle kanten op, en dweilt over de weg, bij snelheden boven de 80 km. Garage weet probleem niet op te lossen. Ik zou graag een onafhankelijk persoon de auto laten beoordelen. Geen idee wat hierin gebruikelijk is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een klacht over uw nieuwe auto.

Ik maak uit uw verhaal op dat de garage niet erkend dat er sprake is van een gebrek. U zou als referentie nog met een identieke auto kunnen rijden om min of meer vast te stellen óf zelfs aan te tonen dat dit probleem exemplarisch is. Dat zou de weg van de minste weerstand kunnen zijn.

Wanneer u er écht niet uitkomt met de dealer zou u een onafhankelijke expert kunnen inschakelen. En Rechtsbijstandsverzekering zou u in zo'n geval ook kunnen bijstaan wanneer u daarover kunt beschikken.
Wanneer u het op eigen kracht moet doen is het de beste manier éérst de formele weg te bewandelen en een schriftelijke ingebrekestelling te richten aan de verkoper. Onze juridische collega's hebben daar een stappenplan Klachten na Aankoop voor opgesteld met voorbeeld brieven e.d. De gang naar de Geschillencommissie vindt u daarin óók als mogelijkheid.

U zou ook nog kunnen voorstellen dat u met de dealer afspreekt een onafhankelijke expert in te schakelen en dat zijn bevindingen bindend zijn en de kosten op basis van ongelijkheid. Bekende expertise bureaus zijn CED Europe en Dekra.