Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wiel sensoren.

Vraag gesteld door rob de sunny op 10 november 2017

Hoe werken wiel sensoren wie de luchtdruk weer geven op het dashboard.
zit er een batterij in?
Zo ja hoe lang gaan die mee?
Als er een storing op het display staat van de bandendruk wordt hij dan afgekeurd voor apk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenspanningssensoren. Nieuwe modellen die in 2014 voor het eerst op de markt zijn gekomen, moeten zo’n voorziening aan boord hebben.

Het bandenspanningscontrolesysteem heeft als meest gangbare Duitse of Engelse afkortingen RDC (Reifen Druck Control), RDKS (Reifen Luftdruck Kontrollsystem) en de Engelse variant daarop TPMS (Tyre Pressure Control System).

Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door een sensor in het ABS-systeem. Die meet de afrolomtrek van de band. Die wordt minder als er lucht uitloopt en dit systeem zal dat meteen opmerken en de bestuurder via een optisch of een geluidssignaal waarschuwen. Omdat dit systeem niet in de velg zelf zit maar vanaf de buitenkant de rolomtrek meet, werkt het ook als je op winterbanden overstapt.

Bij een actief systeem heeft elk wiel zijn eigen sensor. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden al herkend. Nadeel is wel dat bij het wisselen naar winterbanden een monteur de sensoren moet aansluiten, die dan ook in de wielen van de winterbanden moeten zitten. Dit systeem maakt inderdaad gebruik van kleine batterijtjes die niet vervangen kunnen worden wanneer deze leeg zijn. In zo'n geval moeten de ventielen met sensoren compleet vervangen worden.

Een brandend lampje op het dashboard is géén APK afkeur. In de toekomst wél maar voor de generatie auto's die ná 2017 op de markt gaan verschijnen.

De levensduur van een batterij staat heel gemiddeld op 4 tot 10 jaar, en zal dus in een geheel met ventiel en sensor vervangen moeten worden.***

Reactie van rob de sunny:

Dank u wel voor deze uit leg, super duidelijk
komt er op neer dat je er over na moet denken als je nieuwe banden laat monteren er meteen nieuwe sensoren( tpms) in laat zetten.
als je dit tussen door moet laten doen hangt er een behoorlijke prijs aan bij ford mondeo zo €133,00
vriendelijke groet rob