Runflat banden gekocht bij BMW, zijn die anders dan elders gekochte banden.

Vraag gesteld door DeKeet op 02 september 2015

Geachte heer/mevrouw,

Mijn runflat zomerbanden van mijn BMW zijn nu 8 jaar oud, er is 45.000 km mee gereden. Ze kunnen qua profiel nog even mee. Van de winter rij ik met nieuwe winterbanden.

Mijn vragen:

Moeten runflat banden na een bepaald aantal jaren vervangen worden ?

Zijn banden die je bij BMW koopt nu daadwerkelijk anders, ze zijn speciaal voor BMW gemaakt. Ze zijn in ieder geval duurder.

Kan je met die banden gekocht bij BMW een grotere afstand afleggen als ze lek rijden dan met het zelfde merk/type banden die je bij bv Profile koopt.

Met vriendelijke groeten,

Hans

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Runflat banden hoeven niet na een bepaald aantal jaren vervangen te worden. Vanaf ongeveer 8 jaar is het wel verstandig om periodiek de banden extra te controleren op droogtescheurtjes en oneffenheden in de wangen. 

Merk specifieke banden, in dit geval voor BMW, worden speciaal in opdracht van BMW gemaakt met specifieke eigenschappen, vaak gericht op veiligheid en comfort. (geluid en gedrag op nat wegdek)  Echter de verschillen zullen minimaal zijn en voor een leek niet merkbaar. Ook als u een band lek heeft gereden kunt u met een merk specifieke band niet verder rijden dan met een standaard band.