Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reparatiekosten leenauto

Vraag gesteld door animatie op 6 maart 2018

Geachte experts,
Wij hebben een leenauto van de garage meegekregen. Model Kangoo met 166000 gereden kilometers op de teller. Wij moesten daarmee van Zaandam naar Eindhoven om ons zoontje van 4 op te halen na een logeerpartij. Op de terugweg op de A2 begon er een rood lampje te knipperen, niet constant, maar soms was hij aan en soms floepte hij weer uit. We wisten niet wat het was, en dachten dat we misschien olie moesten bijvullen. Toen het lampje aan bleef, besloten we bij het volgende tankstation de vloeistoffen te checken. Dit haalden we niet, omdat de motor een ratelend geluid begon te maken. De auto verloor vanaf dat moment vermogen. We redden het net de auto ergens veilig aan de kant te zetten. Toen mijn man de motor wou afzetten, lukte dit niet. Hij bleef op hoge toeren draaien, ook nadat mijn man de sleutel uit het contact had getrokken. Er kwam veel rook uit de uitlaat. We raakten wat in paniek en besloten op veilige afstand van de auto de ANWB te bellen. Mijn man werd uitgelegd hoe hij de motor kon laten afslaan. We besloten de auto op ons abonnement naar de garage terug te laten slepen, en wachtten vervolgens, met ons zoontje van 4, 3 uur lang op de sleepdienst.
De garagehouder was er niet blij mee. Volgens hem hadden we veel te lang met een knipperend lampje doorgereden, en was daardoor de motor total loss. We zouden al veel eerder iets gemerkt moeten hebben. Wij rijden echter in een diesel Multipla, en we vonden de leenauto wel wat gek ruiken, maar dachten daar verder niks van. Ook omdat we de auto niet kenden en geen benzineauto gewend zijn. In onze auto knippert ook wel eens het rode lampje van de motor, dan vullen we de olie bij en is het probleem eigenlijk altijd verholpen.
De garagehouder wil de schade op onze verzekering verhalen. De leenauto is alleen WA-verzekerd. Wij zijn ook alleen WA-verzekerd. Hoe moet dit juridisch gezien worden opgelost? Ik hoor graag uw advies.
met vriendelijke groet,
Willeke Smid

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een leenauto meegekregen van de garage. Tijdens het gebruik ging een rood lampje branden. U bent nog wat doorgereden, maar heeft het benzinestation niet meer gehaald. De motor heeft schade. De garage spreekt u hiervoor aan.

Auto lenen

Als u een auto leent dan moet u deze auto in dezelfde staat terugbrengen als waarin u deze meenam. Uiteraard wel met meer kilometers op de teller, want u heeft erin gereden.

Wanneer zijn de gevolgen voor de eigenaar en wanneer voor de lener? Technische mankementen kunnen worden veroorzaakt door slijtage of door verkeerd gebruik. In veel gevallen, zeker bij een korte leenperiode, komt slijtage voor rekening van de eigenaar. De gevolgen van verkeerd gebruik komen voor rekening van de lener.

Verzekering

Is er schade, dan is de vraag of u daar voor kunt worden aangesproken. Het betreft geen schade die onder de verzekering valt zoals een aanrijding, dus de wijze van verzekeren (WA of All risk) maakt in dit geval niet uit.

Oorzaak

Van belang is de oorzaak van de schade en de invloed van het doorrijden met het rode lampje.

Als de schade het gevolg is van een gebrek aan de auto zelf, dan bent u aan te spreken als u de schade is verergert door het feit dat u bent doorgereden met een rood lampje. Had de schade bij zo snel mogelijk stoppen voorkomen kunnen worden, dan is het verwijt van de garage terecht.

Is de schade niet ontstaan of verergert als gevolg van het doorrijden met een rood lampje, en ook niet op een andere wijze aan u toe te rekenen, dan is het niet redelijk dat deze schade op u wordt verhaald.

Onderzoek

Er zal dus onderzocht moeten worden wat deze schade heeft veroorzaakt en wat de gevolgen van het doorrijden zijn geweest.