Welke brandstof

Vraag gesteld door Marcotjo op 15 oktober 2018

Moet er, als er geen E5 brandstof meer beschikbaar is voortaan altijd superbenzine worden getankt (octaan 98?) bij een auto van < 2000???

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over E5 benzine.

Het is de bedoeling dat E10 definitief in Nederland aangeboden gaat worden en dat er dus een verplichting zal komen. Dat houdt in dat tankstations verplicht E10 moeten aanbieden. Het tijdspad voor die verplichting is nog niet helemaal uitgestippeld maar de staatssecretaris heeft recent uitgesproken dat dit voor 2020 zal zijn.

Zoals het er nu naar uit ziet zal de verplichting in Nederland niet inhouden dat Euro95 vervangen wordt door E10 maar mogen Euro95 E5 en E10 naast elkaar worden aangeboden. Dat het mag wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook gaat gebeuren. De meeste tankstations hebben 2 ondergrondse opslagtanks voor benzine’s, nu vaak één voor euro 95 en één voor een Premium Brandstof met octaangetal 98. Een extra opslagtank plaatsen is behoorlijk prijzig en zeker niet alle tankstations zullen die investering kunnen of willen doen. Dan wordt het kiezen of ze naast E10 een premium brandstof E5 of euro95 E5 willen aanbieden. De kans is het grootst dan er naast E10 Superplus98 beschikbaar zal zijn met de E5 sticker. Dat is dan uw toekomstige brandstof.