Hoe kom ik aan mijn autowaarde als de server geen informatie hierover kan vinden?

Vraag gesteld door Beauty op 20 oktober 2016

In een poging de autowaarde te bepalen krijg ik de volgende melding: "De server kan geen informatie vinden op basis van je ingevoerde gegevens."
Omdat de gemeente deze gegevens gebruikt om te beslissen of ik in aanmerking kom voor kwijtschelding van belasting wil ik weten welke waarde er voor staat. Juist omdat de gemeente de ANWB prijsindex daarvoor gebruikt. Hoe kom ik te weten welke waarde er voor de auto staat?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Misschien kunt u aangeven om welk merk, type en bouwjaar het gaat. Allereerst om te bekijken waarom het niet lukt maar ook om met vermelding van de kilometerstand u tóch een prijsindicatie te kunnen geven.***

Reactie van Beauty:

Het lukt bij geen enkele van onze auto's, dus ik neem al enigszins aan dat het aan de leeftijd zou kunnen liggen. Een wellicht simpele is de Renault 4 F6 Combi van 1983 met km-stand 252.013. Zodra ik het kenteken intyp krijg ik al de melding wat de server betreft. Maar wat te denken van de VW LT28 van 1977 waarvan de km-stand slechts uit vijf cijfers bestaat en niet duidelijk is hoe vaak dat geheel rondgegaan is? Toch zal er een waarde aan toegekend moeten worden....***

Reactie van Jos van der Drift:

De Koerslijst gaat niet verder terug dan 15 jaar en is alleen gericht op personenauto's. Vandaar dat de database u niets kan bieden. De waarde van dit soort voertuigen hangt vooral af van de staat en conditie. Voor de Renault is er op internet wel iets terug te vinden wat betreft vraagprijzen als indicatie. Maar er is nu eenmaal een groot verschil of het gaat om een auto in concours staat of hard toe aan restauratie. Een LT en daarbij behorende vraagprijzen kom je met wat zoeken ook nog wel tegen op internet. Maar het is belangrijk dat de genoemde bedragen ook enigszins overeen komen met de staat en conditie van uw auto's. En anders zou u een taxateur moeten inschakelen die de waarde vaststelt na bezichtiging.