Winterbanden in Frankrijk

Vraag gesteld door H. van Spronsen op 23 januari 2023

ik reis per auto medio februari naar spanje via frankrijk over de A57 via clermont ferrand en millau naar alicante. Heb ik dan winterbanden nodig. Ik wijk alleen van de tolweg af om te overnachten.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U reist binnenkort de omschreven route naar Spanje en u vraagt of winterbanden dan toch verplicht zijn in Frankrijk.

Winterbanden in Frankrijk 

  • Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Sinds 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden te rijden tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt vanaf 1 november 2022 beboet.
  • Een nieuw verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben.

Clermont Ferrand ligt al per definitie in het Centraal Massief en zijn winterbanden daardoor onvermijdelijk, ook wanneer u voornamelijk op de tolweg rijdt. Zie aanvullend ook onze pagina Winterbanden en sneeuwkettingen in Frankrijk.