Wat doen als de auto slipt?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 januari 2023

Als je een noodstop moet maken op ijs.
De rem en het koppelings pedaal hard intrapt.
De ABS reageerd tot alle 4 de wielen blokkeren en de auto rechtdoor glijd. Wat kan je dan nog doen om uit deze slip te komen?

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat u kunt doen wanneer de auto slipt.

Kijken en sturen

Het allerbelangrijkst bij het corrigeren van een slip is kijken en sturen. Kijk altijd naar het punt waarnaar u van plan was te gaan, en blijf daar naartoe sturen. Probeer bij een beginnende slip direct te reageren, het moment van de stuurcorrectie is cruciaal. Stuurcorrecties die te laat worden ingezet missen meestal hun doel. Het is overigens goed om zo'n situatie eens in de praktijk te ervaren en te trainen.

'Vrije' wielen

Bij correctie van een slip helpt het als de wielen van de auto 'vrij' kunnen draaien, en daarin niet worden belemmerd door aandrijving of remmen. Blokkerende of doorslippende wielen kunnen namelijk geen dwarskrachten overbrengen. Tegenwoordig zorgen systemen als ABS en Tractiecontrole dat wielen niet blokkeren of spinnen, maar toch wordt bij handgeschakelde auto's geadviseerd om de aandrijving te verbreken (koppeling intrappen) als de auto begint te slippen, en ook niet te remmen tijdens de slip. Bij een automaat is het eenvoudiger, daar volstaat het om het gaspedaal los te laten en ook niet te remmen. In neutraal zetten is niet de bedoeling, want daar is helemaal geen tijd voor. U heeft immers de handen al vol aan het sturen.