Trillende remmen BMW

Vraag gesteld door M.R. Ribbens op 26 januari 2023

Ik heb een BMW X3 uit 2009. Op 2e kerstdag ben ik geholpen door de pechhulp van de ANWB. De pech bestond uit het volgende :

Tijdens het rijden trilde mijn stuur enorm vanuit het niks. In eerste aanleg was er niks raars te zien. Bij remmen werd het erger. Op enig moment ging het bandenspanningslampje branden. Banden waren echter allemaal hard. Aangekomen op de plaats van bestemming, riekte de auto enorm. Bleek dat de rem rechtsvoor klemde/aanliep. Gevolg was een blauwe schijf. Aangezien de auto telkens trilde in het stuur de anwb laten komen. De monteur heeft alles keurig schoongemaakt en ik kon mijn weg weer vervolgen. Overigens een kundige en vriendelijke monteur!

Nu heb ik nog de volgende klacht. De auto trilt nog in het stuur bij “licht” remmen. Zodra ik harder rem is er niks aan de hand. Het is ook niet op elk moment.

Wat zou dit kunnen veroorzaken? Ongelijk gesleten remblokken aan 1 zijde? Of blijft er wellicht een van de 2 remblokken aan 1 zijde hangen? Of wellicht ongelijke remdruk o.i.d.

Gezien het niet elk moment is heb ik niet de indruk dat de schijf krom is.

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van de trillende remmen van uw BMW.

Wanneer de auto stonk en de remschijf blauw kleurde is de temperatuur van de remmen gigantisch opgelopen! Waarschijnlijk zat er een remblok vast en bleef deze dus tegen de remschijf drukken.
Nadat mijn collega alles weer schoon en gangbaar heeft gemaakt werken de remmen weer fatsoenlijk maar u blijft een trilling waarnemen bij het remmen.

Verglazing
Eigenlijk kunnen we constateren dat de remblokken veel te heet zijn geworden (aan de rechter zijde) waardoor deze verglaasd zijn. Het is dan ook aan te raden om de remblokken per set (links en rechts) te laten vervangen.
De monteur kan dan gelijk opmeten of er een overmatige slingering in de remschijf aanwezig is. De schijf kan ‘krom’ getrokken zijn door de warmte ontwikkeling. In dat geval dienen de remschijven ook vervangen te worden. Ik verwacht niet dat er iets mis is met de remdruk en de trilling is dan ook niet gevaarlijk, alleen storend.

Meer duidelijke informatie over remblokken en -schijven kunt u op onze site bekijken.