Trekhaak voor fietsendrager

Vraag gesteld door A. Smits op 23 januari 2023

Ik ben van plan om deze auto aan te schaffen. Mijn hobby is fietsen. Op mijn huidige auto zit een trekhaak en op de nieuwe auto moet er ook een geplaatst kunnen worden; alleen voor een fietsendrager. Voor de E- 208  zijn speciale trekhaken te koop.
Bijna alle dealers en specialisten zien geen belemmering om  zo'n trekhaak te plaatsen. Eén dealer zei dat hij dat niet deed omdat Stellantis voor al zijn elektrische voertuigen dit verboden zou hebben met kans op verlies van garantie.
Ik kon nergens vinden dat op elektrisch aangedreven Peugeots Opels en Citroëns geen fietsendrager geplaatst mag worden.
Kunt u uitsluitsel geven?

Merk: Peugeot
Type: E-208
Brandstof: elektrisch

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een Peugeot 208-e. Deze elektrische 208 mag formeel géén aanhanger trekken en is daarom de traditionele trekhaak niet te koop.

Maar wel een speciale haak om daar een fietsendrager op te plaatsen. Feitelijk trekt de auto dan niks maar draagt de kogel een zeker gewicht. Om uit te sluiten dat er per ongeluk tóch een aanhanger wordt aangekoppeld heeft de kogel een bepaalde vorm waardoor dit niet lukt. Dat is de z.g. RMC kogel die ook wel fietsendrager haak wordt genoemd en formeel maximaal 70 kg mag dragen.

Een clausule dat met deze haak de garantie komt te vervallen ken ik ook niet. Een dergelijke haak is dé uitkomst voor met name die EV's die formeel niks mogen trekken maar toch met de fietsen op pad willen. Het uitsluiten voor garantie lijkt me juridisch alleen te billijken wanneer een gebrek aantoonbaar te wijten is aan deze haak met toebehoren. Let wel op: niet elke fietsendrager is geschikt voor de RMC kogel. Check de productinfo van de drager of deze geschikt is voor een RMC kogel.