Temperatuur motor

Vraag gesteld door R. van Konkelenberg op 21 januari 2023

Na het starten duurt het lang voordat de auto 90 gr
Aangeeft. Hij warmt redelijk op naar 80 gr. Dan pendelt de temp tussen deze waarden. Dus bij 90 gr kan hij ook weer naar 80 gr.

Merk: Alfa romeo
Type: Giulietta 74tjg8
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 170

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Alfa Giulietta warmt redelijk snel op naar 80 graden schommelt daarna feitelijk tussen de 80-90 graden.

Temperatuur 

Wanneer ik kijk naar het thermostaathuis van uw auto waarin de thermostaat is gehuisvest, dan wordt daar een openingstemperatuur gemeld van 80 graden. Dus zou je mogen verwachten dat deze temperatuur toch redelijk snel wordt bereikt, na pakweg 20 minuten. Wanneer dat óók in uw geval zo is, dan lijkt mij dat er niet iets serieus aan de hand is. 90 graden is immers een vrij normale bedrijfstemperatuur en onder de 80 graden wordt het al rijdend dus kennelijk nooit. Dus de thermostaat lijkt wel goed te functioneren en kan bij een open thermostaat door de rijwindkoeling best enige variatie ontstaan in de aangegeven motortemperatuur. Misschien dat bij wat warmer weer de meter wel een wat meer constante temperatuur laat zien.

Conclusie

Tenzij uw auto er beduidend langer over doet om die 80 graden te bereiken. Dan zou het kunnen zijn dat de thermostaat té vroeg opengaat. Maar wanneer dat niet het geval is zie ik geen reden om hier verder veel aandacht aan te besteden. Mits er natuurlijk geen andere klachten zijn die te maken hebben met het koelsysteem.