Problemen met accu van mijn Toyota Yaris na een jaar stilstaan?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 januari 2023

Ik ben voornemens een tweedehands yaris hybride te kopen. Auto staat al een jaar stil bij garage. Is dit slecht voor de hybride accu, waardoor ik op termijn problemen kan verwachten?

Merk: toyota
Type: yaris
Bouwjaar: 2021
Brandstof: hybride

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een vraag over het hybride accupakket van een Toyota Yaris wanneer deze een jaar heeft stilgestaan.


Het is per definitie beter voor een auto wanneer deze regelmatig in actie komt. Ook voor bewegende delen zoals remmen of banden die een jaar lang niet gerold hebben.

Voor het accupakket is het ook niet ideaal wanneer het stilstaan meer dan een half jaar heeft geduurd. Toyota adviseert om bij  een hybride Toyota die niet wordt gebruikt, elke twee maanden het contact een half uur aan te zetten, dus in de stand "ready". Het accupakket en de 12 Volt boordaccu wordt dan opgeladen door de verbrandingsmotor. De auto moet op dat moment dus niet in een afgesloten ruimte gestald zijn. 

Als u vóór aankoop zekerheid wilt over de toestaand van het accupakket, dan kunt u de zogenaamde Hybride Zekerheid Controle laten uitvoeren. Als deze auto wordt aangeboden door een Toyota-dealer, dan kunt u ervan uitgaan dat de controle inclusief is. Als de auto niet door een Toyota-dealer wordt aangeboden, dan kunt u de controle los van een onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Dat kost in dat geval € 79,95.

Overigens zit deze auto nog in fabrieksgarantie dus mocht later blijken dat er iets aan de HV-accu mankeert, dan kunt u zich beroepen op garantie. Voorwaarde is dat de auto goed is onderhouden. Dat hoeft niet per se bij een Toyota-dealer te zijn.