Oordoppen voor in de auto

Vraag gesteld door E. Smeets op 18 januari 2023

Sinds kort heb ik een nieuwe baan waarbij ik veel op de weg ben. Het valt me op dat het lawaai in de auto nogal kan oplopen, met name door zijwind. Ik rijd veel op 80- en snelwegen. Na wat onderzoek ben ik erachter gekomen dat het aantal decibel tijdens het rijden aardig kan oplopen en dat er dus wordt aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

Hebben jullie hier tips voor? Zijn er bepaalde oordoppen die jullie aanraden? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik nog aankomende sirenes en dergelijke kan horen. Dit is puur om mijn gehoor te beschermen, zodat ik niet na een tijd gehoorschade oploop door al het geruis in de auto.
 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U ervaart in de auto soms té veel lawaai en overweegt u gehoorbescherming. U vraagt of er bepaalde oordoppen zijn aan te raden.

Het gemiddelde geluid in een auto interieur zou ook op een lange rit niet echt gehoorschade mogen opleveren. Daar is het gemiddeld gezien gelukkig te bescheiden voor. Maar ik kan het me voorstellen dat té nadrukkelijk veel geluid niet wenselijk is en enige geluidreductie wat meer rust en geruststelling geeft.

In Nederland is het niet verboden (in sommige andere landen wél) om met een hoofdtelefoon of oordoppen te rijden. Maar u moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog kunt horen. In het geval u oordoppen tegen geluidsoverlast draagt is de kans groot dat u het omgevingsgeluid niet meer (goed) hoort, dus is het inderdaad wenselijk dat dergelijk geluiden wel binnenkomen. De ANWB heeft geen test of onderzoek gedaan wat in uw geval de beste oordoppen zijn. Op de pagina Hersenletsel-uitleg gaat men in op o.a. de verschillende oordoppen voor het gewenste effect. Wellicht zet dat u op het goede spoor om een comfortabele en veilige keuze te maken.