Olieverbruik Nissan Note

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 januari 2023

Onze Nissan Note verbruikt circa 1 liter olie op de 2000 km. Toen ik hier achter kwam had ik de auto net een half jaar en zo'n 5000 km gereden met de auto. Bij een oliepeilmeting in een andere garage als waar ik hem gekocht heb, bleek er 3,5 liter olie bijgevuld moeten worden. En 2000 km daarna weer een liter. Bij mijn vorige auto's o.a. Opel Astra, Opel Corsa en een Ford Fiesta, hoefde ik nooit olie bij te vullen en gebeurde dat tussen 2 onderhoudsbeurten. De garage waar ik de Nissan Note  gekocht hebt houdt bij hoog en laag vol dat 1 liter op 2000 km's een normaal verbruik is voor de Nissan Note. We rijden regelmatig langere afstanden en zijn verder rustige rijders. Graag wil ik weten of het olieverbruik van deze Nissan Note inderdaad normaal is zoals onze garage beweert?

Merk: Nissan
Type: Note 1,2 Connect Edition
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U wilt weten of het olieverbruik van uw Nissan Note normaal is, zoals uw garage aangeeft. 

Olieverbruik

Nissan hanteert met betrekking tot olieverbruik een reparatienorm van 1 liter op 2000 km. Als het verbruik minder is vindt de fabrikant het nog toelaatbaar. Bij een verbruik van meer dan 1 liter op 2000 km erkent Nissan het probleem.

Reparatienorm

Uw auto verbruikt 1 liter op 2000 km en zit daarmee dus net op de grens, maar we kunnen ook stellen dat met het verbruik de reparatienorm al is bereikt. En als het verbruik goed gemeten een liter plus een vingerhoedje olie per 2000 km is, wordt de reparatienorm al overschreden. Het is maar de vraag tot hoever de dealer zich beroept op millimeterwerk of het zoeken naar de exacte grens om er maar onderuit te komen. Dat is geen oordeel maar een indruk die ik krijg.

Conclusie

Naar mijn mening is het olieverbruik ontoelaatbaar, nog los van welke fabrieksnorm. Maar in dit geval zit de auto óp de fabrieksnorm en kan ik stellen dat de auto nu al niet voldoet aan de verwachtingen die u redelijkerwijs mag hebben. U kunt daarop reclameren bij de verkoper. Volgt u hiervoor ons stappenplan Klachten na aankoop. Ook is het nog wetenswaardig dat de Renault-motor die in deze Nissan ligt bekend staat om meer gevallen van hoog olieverbruik.