Euro 2 diesel roetmeting

Vraag gesteld door R. v.d. Zee op 25 januari 2023

Komt mijn diesel auto met emissieklasse 2 nog door de APK keuring mbt tot de roet meting ?
 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of uw diesel met emissieklasse 2 nog wel door de roetmeting komt bij APK.
 

U heeft een auto dieselmotor. De auto heeft geen roetfilter en valt in milieuklasse Euro 2. De recente wijzigingen in de APK hebben geen betrekking op uw auto.

Wijzigingen

Met ingang van 1 januari 2020 geldt voor dieselauto’s met een door de fabrikant gemonteerd roetfilter de permanente eis dat het roetfilter goed dient te functioneren. De goede werking van het roetfilter wordt hierbij gecontroleerd door meting van het aantal roetdeeltjes in de uitlaat met een deeltjesteller. Voor dieselauto’s tot en met 2014 geldt hierbij een norm van 1.000.000 deeltjes per centimeter en voor dieselauto’s vanaf 2015 een norm van 250.000 deeltjes per kubieke centimeter. 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter betekent dat circa 20% van de deeltjes wordt doorgelaten. Bij 250.000 deeltjes per kubieke centimeter wordt circa 5% doorgelaten.

Filter

Dit wordt nu visueel en met OBD of opaciteitsmeter bekeken en evt. gemeten. Per 01/01/2023 wordt bij alle auto's die op kenteken een roetfilter hebben de deeltjesteller er bij gepakt. Komt de auto daar niet doorheen en wil de eigenaar het filter niet repareren, dan bestaat er de mogelijkheid om het filter voor personenauto's met een bouwjaar t/m 2016 af te melden. Dan wordt de MRB wel verhoogd.

Voor uw auto zónder roetfilter verandert er dus niets. Of uw auto daadwerkelijk door de roetmeting komt zal moeten blijken. Dat is een voorspelling die ik niet kan doen.