Energielabel en emissieklasse: wat is het verschil?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 januari 2023

Ik ben op zoek naar een 2ehands benzine bestelauto en wil heel graag kiezen voor eentje die zo min mogelijk het milieu belast en zo zuinig mogelijk rijdt. Ik heb zoveel mogelijk gezocht/gelezen, ook op jullie site, maar het blijft voor mij verwarrend. Voor emmissieklasse kan ik op kenteken zoeken bij RDW maar energielabel is moelijker te vinden. Ik heb bv. ook een bestelbusje gezien met een redelijke emmissieklasse (bv D) waarvan de energielabel F was (dus niet zuinig). Kunnen jullie mij helpen deze classificaties en de verschillen tussen de twee beter te begrijpen zodat ik een zo verantwoord mogelijk keuze kan maken? Ik begrijp het soms echt niet meer.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U heeft vragen over het energielabel en de emissieklasse van een auto.

Energielabel

Het energielabel voor personenauto's is 22 jaar geleden geïntroduceerd en geeft de consument snel inzicht in het relatieve brandstofverbruik van een auto, waarbij A staat voor een laag verbruik en G voor een hoog verbruik. Het label geeft alleen informatie over het relatieve verbruik ten opzichte van het gemiddelde verbruik van andere auto's in dezelfde categorie. De categorie is ingedeeld in brandstofsoort en de afmetingen van de auto. Het energielabel zegt niets over het absolute verbruik.

Het nadeel van indelen in categoriën is dat er soms ook tegenstrijdigheden kunnen ontstaan. Een auto met een hoger verbruik kan een gunstiger label krijgen dan een auto die minder verbruikt als de auto met het hogere door zijn afmetingen nét in een grotere klasse valt. Omdat het aanbod nieuwe auto's voortdurend verandert (uit productie of nieuw verschenen modellen) verandert het gemiddelde verbruik ook. Periodiek worden de labels herberekend, dus kan een bepaald model vanaf een bepaalde datum een ander energielabel krijgen.

Het energielabel is verplicht te vermelden als een nieuwe auto tentoongesteld wordt (dus ook in de showroom). Ook in de gegevens die bijvoorbeeld op anwb.nl te vinden zijn, wordt het energielabel vermeld. Regelgeving omtrent milieuzones en motorrijtuigenbelasting zijn niet gebaseerd op het energielabel. 

Emissieklasse

De emissieklasse wordt weergegeven met een cijfer en correspondeert met de Euronorm. Een auto met norm Euro 6 valt in emissieklasse 6. Dit wordt (hele oude auto's uitgezonderd) weergegeven in de kentekengegevens van de auto. De emissieklasse is belangrijk omdat regelgeving omtrent milieuzones (naast brandstofsoort) daarop gebaseerd zijn.

Uitstoot

Ook de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijnstof zijn belangrijke gegevens. Zo is de aanschafbelasting BPM voor een groot deel gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto. Bij dieselauto's is de uitstoot van fijnstof een criterium dat het bedrag aan motorrijtuigenbelasting kan beïnvloeden.  

Bij aanschaf van een benzine-auto zou ik letten op de emissieklasse (hoe hoger het cijfer, des te 'schoner' is de auto) en de CO2-uitstoot. Deze laatste kan in de toekomst bepalend zijn als besloten wordt om een auto per kilometer te belasten.