Distributieriem Fiat Panda wel of niet vervangen na 5 jaar?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 januari 2023

Mijn Fiat Panda uit 2010 heeft bijna 140.000km op de teller. In 2018, bij ongeveer 90.000km, is de distributieriem vervangen. De automonteur van de garage waar ik mijn auto laat onderhouden geeft aan dat het nog niet nodig is om de distributieriem nu al te vervangen terwijl ik zelf het idee had dat het na 5 jaar wel noodzakelijk zou zijn. Wat is uw mening?

Merk: Fiat
Type: Panda
Bouwjaar: 2010
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 69

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over het onderhoud van uw Fiat Panda 1.2 uit 2010 met de 1242 cm3 viercilinder motor. De vervangingsinterval van de distributieriem is door de fabrikant vastgesteld op 5 jaar of minstens elke 150.000 km. De vijf jaar is nu bereikt. Uw monteur treft kennelijk een riem aan die geen sporen van slijtage of ouderdom lijkt te vertonen. Deze zou nog best even mee kunnen volgens de monteur. 

De vraag is wel wat er gebeurt als de riem tóch problemen gaat geven in de toekomst, als de interval niet is opgevolgd. Als de garage daar garant voor wil staan (ook voor eventuele gevolgschade) en dat schriftelijk aan u wil bevestigen, dan kunt u de riem laten zitten omdat het voor u geen risico oplevert. Als de garage het risico niet durft te dragen, dan zou ik toch adviseren de riem volgens fabrieksvoorschrift te laten vervangen.