Brandstof injectie reiniger schadelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 januari 2023

Een garage geeft aan in hun offerte voor een onderhoudsbeurt dat ze standaard elk jaar brandstof injectie reiniger in de tank toevoegen. Het gaat om een beurt bij een Golf 7 uit 2014 met een 1.4 140pk TSI (CPTA) motor. Is het toevoegen van brandstof injectie reiniger zinvol en is het in ieder geval 100% zeker niet schadelijk?

Merk: Volkswagen
Type: Golf 7 1.4 TSI ACT
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw garage geeft aan bij elke onderhoudsbeurt een injectie reiniger toe te willen passen. U vraagt of dat zinvol is niet schadelijk.

Noodzakelijke aanvulling?

Voor de gemiddelde gebruiker zie ik dergelijke additieven niet als een noodzakelijke aanvulling op het reguliere onderhoud. De brandstofkwaliteit is goed genoeg om zonder toegevoegde reinigers duurzaam en betrouwbaar te kunnen blijven rijden. Echter, er kunnen uitzonderingen zijn zoals berijders die heel incidenteel rijden en soms maanden met één tank brandstof doen. Dan kan de brandstofkwaliteit wat teruglopen en het brandstofsysteem inwendig wat gaan vervuilen. Dan heeft het zeker een preventieve werking.

Overigens wil ik ook nog de optie meegeven om als alternatief de duurdere E5 premium benzine te tanken, die meer reinigende additieven heeft dan de gebruikelijke E10 benzine. Dan kunt u overwegen uw dealer te sommeren een dergelijk middel achterwegen te laten. Maar schadelijk is het zeker niet maar voor de gemiddelde berijder ook niet echt nodig. U moet het zien als een preventief middel om inwendige vervuiling van het brandstofsysteem tegen te gaan. Bij een ruim 8 jaar oude auto is er ook niks mis mee dit middeltje nu eens toe te passen. Maar elk jaar lijkt me niet nodig, tenzij je structureel vooral korte ritjes maakt. Dan is deze extra uitgave wel te billijken.