Bijgeluid bij koudstart

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 januari 2023

De 3.2 FSI motor van mijn Audi A5 ratelt kort (1 tot 2 seconden) na koud starten. De auto rijdt verder soepel en bij warm starten is er niks hoorbaar. Wat zou dit kunnen zijn?

Merk: Audi
Type: A5
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 265

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Audi A5 met 3.2 FSI motor laat bij de koudstart gedurende een paar seconden een ratelend bijgeluid horen. U vraagt wat dit kan zijn.

Deze motor staat daar min of meer wel om bekend. Bij de koudstart moet de spanner van de distributieketting de ketting weer op spanning krijgen. Wanneer de ketting in een gevorderde stadium van slijtage is kan de kettingspanner bij de koustart niet snel genoeg de ketting weer op spanning krijgen. Het lijkt echter in uw geval nog te gaan om een vrij prematuur stadium. Wanneer de bijgeluiden veel langer aanhouden, en het klapperen van de ketting bijvoorbeeld ook bij het optrekken hoorbaar gaat worden, bij een inmiddels warme motor, is ingrijpen wel noodzakelijk. Storingslampjes kunnen zich ook laten gelden en zou de ketting in een extreme situatie zelfs kunnen overslaan. Dus op termijn kan er een grote motorschade ontstaan wanneer je deze bijgeluiden negeert.

Ik verwijs u naar deze specialist voor nog wat aanvullende uitleg én eventueel een richtprijs om dit te herstellen.