Betrouwbaarheid betreffende auto

Vraag gesteld door S. Klein op 18 januari 2023

Hoe betrouwbaar is deze automaat met deze kilometers. Ik wil er ong 30:000 km per jaar jaar in rijden voor zeker de komende 2 jaar.

Merk: Toyota
Type: Avensis
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 147

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt hoe betrouwbaar de genoemde Toyota Avensis is met 225.000 km op de teller en inmiddels 18 jaar oud.

Feitelijk hebben we het over een auto die min of meer in de herfst van zijn levensduur zit. Maar zeker ook van deze generatie Toyota mag je verwachten dat minimaal 250.000 km zonder buitensporige kosten wel haalbaar moet zijn. En specifiek deze auto heeft een zeer duurzame en betrouwbare reputatie.

Maar wanneer het uiteindelijk voor deze auto 'n keer ophoudt, zowel motorisch als wat betreft de transmissie, valt niet te voorspellen. Misschien rijdt u er met gemak nog een ton bij, maar kan het over 15.000 km óók ineens over zijn. De gemiddelde levensduur van een auto staat op zo'n 18 jaar en zijn de jaren die u nog erbij wenst te krijgen feitelijk een beetje de reservejaren.

Ik wil wel nogmaals benadrukken dat ik van deze generatie bijna géén betrouwbaardere auto weet te bedenken. Dus moet ik bekennen dat deze auto wat mij betreft gerust alle voordeel van de twijfel krijgt, en dat geldt zeker niet voor alle auto's. Maar absoluut met een slag om de arm omdat een glazen bol mij helaas ontbreekt.