Accu onder 75%

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 januari 2023

Ik heb de zoe nu 8 jaar. Ik had maar 74 km Max. Bij een volgeladen auto. Ik heb een reset gedaan na een volgeladen auto en deze geeft nu 89 km. Was 130 km nieuw. (Dacht ik.) dus accu percentage is
68%. Ik betaal al 8 jaar lease premie. Ik ben naar garage geweest om accu door te laten meten, want ik vind dat ik recht heb op een nieuwe accu. Maar zij zeggen accupercentage is 89% zonder te meten. Terwijl ik daar specifiek een afspraak voor had gemaakt.  Halen ze uit de “lucht”  van de auto. (echt letterlijk zo gezegd). Als ik vraag hoe oud die gegevens zijn, kunnen ze me dat niet vertellen. Als ik vraag hoe dat dan gemeten wordt, kunnen ze mij niet vertellen. Wel konden ze een software update doen, dan zou ik meer km krijgen. Dus ik vraag hoe kan dat dan alleen via software? Konden ze mij niet vertellen. Ik word denk ik aan het lijntje gehouden. Opeens mankeerde er iets aan mijn elektrische motor: Kosten 5000 euro. Hij was 3 maanden daarvoor voor een beurt en keuring geweest. Kan ik bij jullie een onafhankelijke officiële accu meting laten doen?  Bij Renault kom ik niet verder.

Merk: Renault
Type: Zoe
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Electrisch
Motorvermogen: 22kwh

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U wilt de opslagcapaciteit van uw accu laten controleren en vraagt of wij dat aanbieden.

Test

Inderdaad is het voor u als consument lastig om de conditie van de accu van de elektrische auto te achterhalen. U kunt alleen de actieradius beoordelen en deze is gebaseerd op het rijgedrag de afgelopen tijd dus ook geen waterdichte meting.
Omdat we dit probleem herkennen heeft de ANWB samen met Aviloo een test ontwikkeld die de conditie van de accu kan meten, hier ontvangt u ook een rapport van: ANWB Accucheck voor elektrische auto.

Balanceren

Overigens is het niet gek dat bij een software update het bereik vergroot wordt. Ik denk dat als eerste de onderlinge cellen gebalanceerd worden, vervolgens kan de regeleenheid anders geprogrammeerd worden waardoor deze bijvoorbeeld in een vlak land als Nederland efficiënter met aanwezige stroom omgaat.