Verwarming Mazda CX5 wordt niet erg heet

Vraag gesteld door E. Brinks op 06 december 2022

Verwarming wordt niet meer echt heet . Op 23 graden het warmst en op 29 maakt geen verschil.
Beide kanten zijn gelijk . Zijn er specifieke verwarmingsproblemen bekend van de CX 5 ?

Merk: Mazda
Type: cx 5
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 165

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De verwarming van uw Mazda CX5 lijkt niet heter te worden dan 23 graden. Een hogere stand maakt geen verschil en vraagt u zich af of er bekende verwarmingsproblemen zijn bij deze auto.

Verstopte kachelradiateur 

Bij deze generatie CX5 is een verstopte kachelradiateur een bekend verschijnsel. De doorstroming van de kachelradiateur stagneert dan deels en kan het zijn dat de kachel steeds minder warmte gaat afgeven. Op den duur kan het zelf hooguit lauw worden wanneer de verstopping nog nadrukkelijker wordt.

Conclusie

Uw dealer herkent het verschijnsel ongetwijfeld en moet op de hoogte zijn van dit toch wel uitzonderlijke Mazda mankement. Mocht dit inderdaad het euvel zijn is herstel wel een prijzige ingreep. Vraag bij uw dealer wel naar de mogelijkheid van coulance. Voor een 7 jaar oude auto is dit niet echt een min of meer te verwachten gebrek. Zeker wanneer uw auto ook keurig volgens alle voorschriften wordt onderhouden.

 

Reacties

 

A. van Overbeeke

Auteur - 13 januari 2023

Beste ANWB,

Wij hebben een soortgelijk probleem. Wij zijn ook in het bezit van een Mazda cx5 uit 2014. Sinds een aantal weken krijgen we nog wel warme lucht uit de rechter blower van het middenconsole. Maar links aan beide kanten bij het raam en voor bij het raam komt alleen koude lucht.
Het is dus niet zo dat we helemaal geen warme lucht meer hebben, maar wel slechts uit 1 blower. Wij hebben de kachelradiator laten door/schoon spuiten bij een bedrijf wat gespecialiseerd is in airco's en radiateuren. Direct na de behandeling leek er enigszins warme lucht uit de linker kant te komen. Echter de volgende dag was het weer gewoon koude lucht. Wij vinden het zo raar dat we wel nog warme lucht uit 1 blower hebben. Kan dit ook het geval zijn bij een verstopte kachelradiator? Of kan er ook sprake zijn van een ander probleem? Bijvoorbeeld een probleem met de thermostaat aangezien het een 2 zone systeem is?  

Jos

ANWB Expert - 16 janauri 2023

Ook bij een eenzijdig beperkte afgifte van warmte wordt de kachelradiateur ook als boosdoener genoemd. Ik kom in overeenkomstige gevallen eigenlijk nooit een andere oorzaak tegen. De kachelradiateur blijkt dan óók in dit soort situaties toch de bron van dit probleem te zijn.