Gevolgen fabrieksgarantie

Vraag gesteld door H. van Trotsenburg op 06 december 2022

Los van de fabrieksgarantie heb ik verlengde garantie aangekocht. De Spring moet zijn eerste service beurt krijgen .De garage berekent voor het vervangen vh interieur filter maar liefst E 50.
Mag ik dit zelf vervangen zonder dat mijn beide garanties vervallen

Merk: Dacia
Type: Spring
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Elektra
Motorvermogen: 45

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Bij de eerste onderhoudsbeurt moet er bij uw Dacia Spring het interieurfilter vervangen worden. De dealer rekent hier 50 euro voor en u vraagt of het gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie wanneer u dit filter zélf vervangt.

Keuzevrijheid

Hoewel in uw garantievoorwaarden vermoedelijk wel zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch ook bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen óf zelf, zoals in dit geval wanneer u het interieur filter vervangt mét behoud van de fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant, dus conform het onderhoudsschema. Als consument heeft u echter volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Conclusie

Het onderhoud elders, of in dit geval door u, kan in geval van garantie wel in uw nadeel geïnterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Maar dan moet er een aantoonbare relatie zijn tussen het defect én het door u vervangen interieurfilter. Maar dat lijkt me in dit geval geen waarschijnlijk scenario.