Hoog olieverbruik Citroën C4 Grand Picasso

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 augustus 2022

Ik heb eerder dit jaar een Citroën c4 grand Picasso gekocht met zo’n 110.000 km op de te teller. Na ongeveer drie maanden begon het motorstoringslampje te branden en bleek dat er 2,2 liter motor olie bijgevuld moest worden. Inmiddels ben ik zo’n maand en 1100 km verder en zag ik op de peilstok dat hij weer bijna droog is. Het is een 1.2 pure tech motor met handmatige versnellingsbak.

Is dit een bekend probleem, en wat zou ik mogen verwachten van de dealer in dit geval? In al mijn jaren heb ik alleen nog maar foutloze auto’s gehad namelijk.

Merk: Citroen
Type: C4 Grand Picasso
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U kocht dit jaar de betreffende auto als occasion. Al snel constateerde u een hoog olieverbruik.

En dat is bij de 1.2 PureTech motor spijtig genoeg een bekend verschijnsel. Ik weet niet wat het huidige verbruik is maar gezien de laatste peiling lijkt me wel de conclusie dat dit buitensporig hoog is.

Ik kan u niet anders adviseren dan terug te gaan naar de verkoper. Zo kort na aanschaf bleek het verbruik al erg hoog en is de conclusie dat de auto met dit gebrek is afgeleverd. Dit hoge olieverbruik moet dus al bij aflevering aanwezig zijn geweest. Kennelijk heeft u de auto bij de merkdealer gekocht, en weet hij als geen ander dat juist de generatie 2016/2017 PureTech motoren bekend staan om toch wel ernstige gebreken. En soms zodanig dat een andere motor weleens onvermijdelijk is.

Alle reden dus om de verkoper hiermee te confronteren en mag u eisen dat hij alsnog een deugdelijke auto aflevert. Dus zónder buitensporig hoog olieverbruik. Zie eventueel ook ons Stappenplan klachten na aankoop.