Oude auto weinig kilometers

Vraag gesteld door La P. op 28 augustus 2016

Ik denk eraan een oude wagen te kopen, ouder dan 15 jaar, en dan zakelijk. Ik zag een toyota corolla uit 1998 met maar 70.000 kilometers op de meter en van de eerste eigenaar. Maar ik lees online dat een oude auto met zo weinig gereden kilometers misschien weer niet zo'n goede koop is omdat de auto dan wellicht teveel heeft stilgestaan, of nooit goed is ingereden (alleen korte stukjes)? Is een iets hogere kilometerstand dan beter?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een oudere auto met weinig kilometers. Of dat een goede koop is kan ik alleen op basis van de kilometerstand en het bouwjaar niet zeggen. We weten niet hoe, waar en wanneer de auto heeft gereden. Het kunnen 70.000 stadskilometers zijn, maar evengoed is de auto enkel gebruikt als er langere afstanden moesten worden overbrugd. Belangrijk is om te weten of de auto regelmatig is onderhouden.

Tijdens de opwarmfase slijt een motor naar verhouding meer dan op bedrijfstemperatuur, dat is een gegeven. Of dat nadeel in de praktijk ook bezwaarlijk is (verbruikt de motor olie, hoe is de compressie, hoe zijn de prestaties) is maar de vraag. Het is geen reden om deze auto daarom te mijden of hierom verder te zoeken naar een exemplaar met meer kilometers. Een uitgebreide keuring brengt in beeld hoe de gehele auto er aan toe is, zeker in dit geval kan ik u dat aanraden.