Bußgeldovertreding

Vraag gesteld door Silvi op 25 januari 2018

Onze zoon heeft in Duitsland een Bußgeldovertreding begaan in onze auto. Aanvankelijk hebben wij een 1e verkeerde brief ontvangen de Anhörung waarin je je standpunt kan vertellen. Omdat er een foto bij zat met ons kenteken erbij kan je je hier weinig tegen verweren vonden wij. Dus heeft onze zoon deze boete betaald.
Nu ontvangen wij een 2e brief met hierin het toch wel dwingende verzoek om de indentiteit van de bestuurder kenbaar te maken, dit ivm de gehanteerde strafpunten in Duitsland. Dit ook weer netjes opgestuurd. Nu krijgt onze zoon, omdat zij nu zijn naam weten een brief aan hem gericht van dezelfde Gemeente om nogeens € 25,00 te betalen (soort administratiekosten). Is dit gebruikelijk en kan dit zomaar?
Graag wil ik ook weten hoe de strafpuntentelling precies werkt en of deze punten altijd blijven staan. Wanneer krijg je een rijverbod (na hoeveel punten óf is dit afhankelijk van de overtreding?) en geldt dit dan alleen voor Duitsland?
Bij voorbaat dank voor uw reactie
Gr. Silvi

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw zoon heeft een boete gehad uit Duitsland. Hij reed ten tijde van de overtreding in uw auto. De boete heeft uw zoon betaald. Later kreeg u nog een dwingend verzoek dat de identiteit van de bestuurder kenbaar gemaakt moest worden in verband met het strafpuntensysteem in Duitsland. Dat hebt u opgestuurd. Uw zoon krijgt nu een brief met de mededelingen dat hij nog eens €25, - dient te betalen. U vraagt zich af of dat zomaar mag. Ook wilt u weten hoe het strafpuntensysteem precies werkt en of die punten altijd blijven staan en of daaruit een rijkverbod kan vloeien. Daarnaast wilt u weten of dat alleen geldt voor Duitsland.

Het gaat hier om administratiekosten die nog verschuldigd zijn.

Gegevens bestuurder
In Duitsland wordt niet de kentekenhouder beboet maar de bestuurder. De bestuurder moet dus blijken uit het formulier dat u ingevuld hebt. Aan de hand van dit formulier kunnen zij namelijk een onderzoek doen naar de bestuurder (uw zoon). Daarbij wordt gekeken of de bestuurder al in het Duitse register voor verkeersovertredingen voorkomt voor eerdere verkeersovertredingen. Als dat zo is dan zou op grond daarvan een ander boetebedrag in rekening gebracht kunnen worden en/of een rijontzegging worden opgelegd.

Strafpunten
Het standaardtarief kan in individuele gevallen hoger worden, omdat ze in Duitsland nog niet weten wie de bestuurder is geweest ten tijde van de overtreding.

  • Verkeersovertredingen van 1 punt worden na twee jaar en zes maanden uit het register verwijderd.
  • Verkeersovertredingen van 2 punten en misdrijven van 2 punten worden na vijf jaar uit het register verwijderd.
  • Misdrijven van 3 punten worden na tien jaar verwijderd uit het register.

Bij het bereiken van 8 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. Tussentijds kunnen punten in mindering worden gebracht door het volgen van een rijvaardigheidscursus. Bij 5 - 6 punten is deze cursus verplicht. De strafpunten worden op naam geregistreerd en het geldt alleen in Duitsland.

Informatie over boetes uit het buitenland vindt u op onze website.