LED dagrijverlichting Toyota Yaris stuk

Vraag gesteld door W. Thoen op 17 mei 2022

In april attendeerde een monteur van Toyota Schouten in Gorinchem mij erop dat de bovenste rij ledlampjes aan de rechter voorkant defect is. Dat zijn de lampjes van de dagrijdverlichting c.q. stadslicht.
LED verlichting zou heel lang mee moeten gaan, langer dan de 4,5 jaar dat de auto oud is.
Bij de koop van de auto gold nog een garantietermijn van 3 jaar, later werd dat 5 jaar en nu zelfs al 10 jaar.
Zou ik gezien het bovenstaande toch nog aanspraak kunnen doen op kosteloze vervanging?Ik rijd al sinds eind 1988 Toyota, dus een trouwe klant.

Merk: Toyota
Type: Yaris 5 deurs 1.5 Hybrid Executive Automaat
Bouwjaar: 11-2017
Brandstof: Hybride

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw Toyota Yaris Hybride is 4,5 jaar oud. De LED dagrijverlichting die in de koplampunit is verwerkt doet het aan één kant niet meer. U kunt geen beroep doen op fabrieksgarantie omdat deze bij het sluiten van de koopovereenkomst 3 jaar was en die zijn inmiddels verstreken.

Wel vind ik dat u een beroep kunt doen op non-conformiteit. Een LED heeft een zeer lange levensduur en u mag ook verwachten dat deze wordt waargemaakt. De LED's zelf zullen ook niet defect zijn, er zal iets kapot zijn in de aansturing/contact/voeding. Vanwege de aard van de storing adviseer ik om het stappenplan klachten na aankoop te doorlopen. Je kan de levensduur van dit onderdeel namelijk niet door eigen toedoen verkorten. Het onderdeel is dus niet gevoelig voor rijstijl, rij-omstandigheden of fouten van de chauffeur. 

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Stappenplan klachten na aankoop