Vervangen bougies noodzakelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 april 2022

Gereden km 40.000 leeftijd 4jr. nu op de teller. advies dealer km 60.000 of leeftijd 4jr. bougies vervangen.
Kan ik wachten, uitstellen tot 50.000 en 41/2 jr.
Nogal kostbaar het vervangen t.w. euro 200.-
Is prijs juist, duur of kan b.v. Kwikfit het vervangen ook. Kwikfit is n.l. veelal goedkoper. Wat is uw mening

Merk: VW
Type: Tiguan automaat Edison cool
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 190

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw VW Tiguan heeft na 4 jaar inmiddels 40.000 km op de teller. Het advies van de garage is om de bougies inmiddels te vervangen. U vindt het nogal prijzig en vraagt of dat echt nodig is óf dat het elders goedkoper kan.

Onderhoudsvoorschriften

Volgens de fabrikant moeten de bougies elke 60.000 km/48 maanden vervangen worden, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Dus feitelijk is het advies van uw garage juist en is het zelfs een voorschrift. Dus uitstel is niet conform de onderhoudsvoorschriften. Ik kan niet voorspellen of uitstel problemen gaat opleveren maar onderhoud is nu eenmaal juist bedacht om onheil te voorkomen. Dus denk ik dat het tóch raadzaam is om het onderhoudsschema van de fabrikant te respecteren en deze vervanging te laten uitvoeren.

Bedrag

De betreffende bougies zijn als het goed is van iridium of platinum, dus van een duurzame maar ook best prijzige kwaliteit. Ik heb geen beeld van de originele VW prijzen maar pakweg 30 euro per stuk lijkt me niet uitzonderlijk. En met montage en BTW komt het bedrag van 200 euro al aardig in de buurt. U bent natuurlijk altijd vrij om zelf te bepalen óf en bij wie u de bougies laat vervangen. Elders kan dat zeker een paar tientjes schelen.

Merkdealer

Maar het betreft nog altijd een zeer jonge auto en krijgt dealer onderhoud toch wel de voorkeur. De merkdealer heeft meer specifieke kennis over het betreffende merk, en is op de hoogte van modificaties, recalls en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele of niet-dealer garage mis je dan dat soort ingrepen. Om die reden heeft de dealer dan altijd wel een streepje voor.