Licht gierend geluid na nieuwe koppeling en distributieriem

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 januari 2022

Recent is mijn koppeling en distributieriem vervangen. Alles werkt goed, maar vooral bij lange ritten op hogere snelheid neem ik een licht gierend geluid waar wat eerder niet aanwezig was (ook niet na plaatsing winterbanden). Volgende week terug naar de garage voor een check. Tips welkom rond oorzaak.

Merk: Volvo
Type: V70 T4
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 184

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort bij een lange rit een licht gierend bijgeluid dat vóór de nieuwe koppeling en distributieriem niet hoorbaar was.

Of er een relatie is met de twee genoemde ingrepen is een logische vraag. Maar zonder diagnose valt die vraag feitelijk niet te beantwoorden. Wanneer u het bijgeluid waarneemt, kennelijk bij een wat hogere snelheid en gedurende een langere rit, zou u kunnen proberen of het geluid verdwijnt zodra u de koppeling intrapt. In theorie zou het bijgeluid misschien afkomstig kunnen zijn vanuit de versnellingsbak. Misschien dat bij het de- en monteren van de versnellingsbak er net onvoldoende bakolie in is gegaan. In zo'n geval zou de hoogste versnelling een licht bijgeluid kunnen geven wanneer de boel lekker opgewarmd is.

Dergelijke bijgeluiden kunnen ook een motorische oorzaak hebben zoals misschien een loop- of spanrol van de distributie of multiriem. Maar meestal worden dat soort bijgeluiden op hogere snelheden overstemt door wind- en afrolgeluiden. Daarom is het goed dat u terug gaat. Er heeft een ingreep plaatsgevonden aan de motor én koppeling, en is de meest relevante vraag waar het vandaan komt en of er een aantoonbare relatie is met beide ingrepen. Mocht de garage met een uitslag komen, dan horen we dat graag om in te kunnen schatten of dit de garage valt te verwijten.