Defecte ERAD-koppeling Volvo XC90 T8

Vraag gesteld door T. Grondsma op 18 november 2021

Mijn Volvo XC 90 T8 van december 2015 met 91.000 km op de teller heeft een kapotte E-rad koppeling. De auto is altijd onderhouden bij Volvo dealer Niham. De reparatie van dit euvel gaat ruim € 2.000 kosten. Mijn vraag aan U is: is dit acceptabel? Of is er sprake van een productiefout welke pas na jaren aan het licht komt.

Merk: Volvo
Type: XC 90 T8
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Hybride benzine
Motorvermogen: 400

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De ERAD ( Electric Rear Axle Drive) koppeling is essentieel om de aandrijving van de achterwielen te kunnen regelen. Kennelijk is er in uw geval sprake van een defect. Incidenteel komt dat vaker voor maar lijkt het niet een héél vaak voorkomend defect en kan ik het niet concreet afdoen als een productiefout.

Een feit is wel dat u dit overkomt bij een 6 jaar oude auto met nét 90.000 km op de teller. In dat kader lijkt me dit rijkelijk vroeg en ben ik van mening dat non conformiteit van toepassing is. Wanneer ik een minimaal te verwachten levensduur zou moeten noemen dan denk ik aan tenminste 10 jaar en minimaal 150.000 km. In alle redelijkheid blijkt dat het product niet voldoet aan de verwachtingen. Wat dat betreft vind ik dat uw dealer met een coulant voorstel moet komen. Ik verwijs u voor eventuele vervolgstappen naar ons Stappenplan klachten na aankoop. Mogelijk dat de dealer in samenspraak met de importeur u dan tóch een coulant voorstel wil aanbieden. Wat mij betreft is dat gezien de leeftijd en kilometrage ook redelijk en billijk.