Kleuter in het midden op de achterbank tussen twee autostoeltjes in

Vraag gesteld door MissB op 11 december 2017

Beste expert,

Wij hebben 3 kinderen en een Ford Focus. In deze auto passen helaas geen 3 autostoeltje op een rij. Volgens de regels die ik op jullie site las hoeft een derde kind op de achterbank niet in een autostoeltje als dit niet past. Nu vraag ik me af hoe veilig het is om onze kleuter te plaatsen tussen 2 autostoeltjes die beiden hoofd bescherming hebben. Zou er bij haar sprake zijn van extra letsel bij een zijwaartse aanrijding door de hoofd bescherming van de andere 2?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van drie kinderen op de achterbank.

Kinderen van 3 jaar en ouder mogen inderdaad een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en in gebruik zijn, waardoor er geen plaats meer is voor een derde zitje.

U vraagt zich af hoe veilig deze optie is, wanneer uw kind de bescherming mist van de zitschaal zoals bij de twee buitenste kinderen en daar bij een zijdelingse botsing zelfs mee in aanraking zou kunnen komen.

De hoofdbescherming van een autostoeltjes is er met name om bij een aanrijding te voorkomen dat het hoofdje in aanraking komt met een van de aangrenzende portieren. Uw middelste kind zou met zijn of haar hoofd met de buitenzijde van één van die stoeltjes in aanraking kunnen komen. Er is wat mij betreft echter geen verhoogd risico op ernstig hoofdletsel. De gehele zitschaal van het stoeltje is vervaardigd schokabsorberend materiaal. Natuurlijk moet het gehele stoeltje een bepaalde stijfheid hebben en kan het best hard aankomen, maar gezien de beperkte ruimte op de achterbank is dit een verantwoord alternatief. Hoewel we uiteraard altijd de voorkeur hebben voor een volwaardig kinderbeveiligingsmiddel voor een zo optimaal mogelijke bescherming.