Auto diesel nu inruilen of niet en zo ja voor wat inruilen?

Vraag gesteld door Auto kopen? op 03 juli 2018

Ik heb een vw polo DIESEL van 2011. Ik rij ongeveer 30.000 km per jaar. (150 km per werkdag) Moet ik nu vanwege de milieuwetten/ regels een nieuwe auto kopen/ inruilen? Of kan ik nog even met mijn polo door blijven rijden.

En wanneer het wel zover is dat ik mijn auto moet gaan inruilen. Wat is voor mijn situatie dan wijs leasen of kopen? En wat voor soort auto dan plug in hybride, hybride, elektrisch etc. ?
En ik wil ook niet achteruit gaan in ruimte van de auto. Ben wel bereid een grotere auto te kopen mits ik daar niet al teveel voor hoef neer te leggen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of inruilen óf doorrijden de beste optie is.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland (waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd). De vraag of u uw Polo diesel snel moet dumpen of juist helemaal moet oprijden is een persoonlijke keuze. Wij verwachten dat de prijsdalingen zullen voortduren maar door er langer in te blijven rijden kun je het (hogere) waardeverlies wel over meerdere jaren uitsmeren.

Naar mijn mening is in uw geval doorrijden de meest verstandig optie. Wat waardeverlies betreft is het kwaad feitelijk al geschied en met 30.000 km per jaar is diesel economisch nog altijd een verantwoorde keuze. Deze Polo is van de emissie generatie Euro V en wordt in dit stadium nergens geweerd. In de nabije toekomst zien we dat ook niet gauw gebeuren. Hooguit enkele Duitse steden die een vrijbrief hebben om eventueel alle diesels uit hun stadscentra te weren.

Inruil is dus wat mij betreft op basis van uw gebruik niet verstandig. Dat de volgende auto uiteindelijk geen diesel zal zijn ligt wel voor de hand. De evolutie van de elektrische auto draait op dit moment op volle kracht. Het zou dus best kunnen dat over 4-5 jaar er grote stappen zijn gemaakt om zelfs volledig over te gaan op elektrisch. Er zijn nog wel wat praktische hindernissen te nemen maar tot die tijd zie ik voor uw generatie Polo nog géén beren op de weg om daar geforceerd nu afscheid van te nemen. En over 4-5 jaar zal aan het einde van de rit blijken dat u tóch relatief goedkoop met de Polo heeft gereden. Ondanks de restwaarde die dan nagenoeg nihil zal zijn.