Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden

Vraag gesteld door op 5 september 2021

Ik heb AT banden met het 3 peak Snowflake logo, zijn dit volwaardige winterbanden? Bij keuze van winterbanden wordt aangeraden op dit logo te letten, maar er worden ook specifieke 'winterbanden' verkocht.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraag zich af of uw banden winterbanden zijn.

Het sneeuwvloksymbool is een indicatie voor winterse eigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer. Dit symbool staat ook op all seasonbanden die duidelijk een compromis zijn.

Aan de hand van het logo alleen kunt u dus niet afleiden of het winterbanden betreft, dat ziet u als u de specificaties van de betreffende band opzoekt. Winterbanden dienen natuurlijk wel 2 keer paar jaar gewisseld dienen te worden.

We hebben op onze site een heel duidelijke uitleg over winterbanden en de grote verschillen tussen de diverse soorten.

 

Reacties

F. Aret 

Auteur - 23 juni 2023

Het antwoord laat nog onduidelijkheden over. Ik heb banden daar staat m+s en het sneeuwvlok symbool erop. Ze zijn verkocht als winterbanden. Maar nu beweerde iemand dat m+s aangeeft dat het een all season band is en het sneeuwvlok symbool een indicatie is dat deze band in de sneeuw gebruikt mag worden. Maar nu hoor ik ook geluiden dat er na een bepaalde datum alleen nog maar echte winterbanden gebruikt mogen worden in Duitsland, Zwitserland op wintersport bijvoorbeeld. Hoe herken ik een all season band? Specifieke tekens of zo? Of geeft m+s aan dat het een all season band is maar ook goed presteert in de sneeuw (sneeuwvloksymbool)? En hoe herken ik een echte winterband (alleen sneeuwvlok zonder m+s???)?
Probleem is dat ik nieuwe banden moet hebben en ik nu een echte all season band in overweging neem (Vredestein Quatrac Pro EV). Volgens mij bandenboer mag ik daar ook mee op wintersport.
Ik heb een Tesla model x. Voor 255/45R20 en achter 275/45R20. En ben bovendien een leek op banden gebied.
Misschien dat u wat extra duidelijkheid kunt scheppen?

Pieter

ANWB Expert - 27 juni 2023

Ik ga het voor u op een rijtje proberen te zetten want er kan inderdaad wat verwarring ontstaan door gebruik van diverse termen.
Eerst de afkorting M+S, dit staat voor modder en sneeuw, deze afkorting is niet beschermd en zegt weinig over de rijeigenschappen van de banden. Dit teken is in dit geval dus niet belangrijk. Het geeft ook niet aan of het all season banden betreft.
All season banden zijn niet herkenbaar aan een teken op de band. Alleen door de gegevens van de fabrikant te raadplegen kan hier duidelijkheid over verkregen worden. Het verschil tussen winterbanden en all seanson banden is dus niet zomaar te herkennen. Vaak zijn all season banden voorzien het 3PMSF-symbool. In dat geval voldoen ze aan de (minimale) eisen die aan winterbanden gesteld worden, en mogen ze als zodanig gebruikt worden in landen die banden met winterse kwaliteiten vereisen. Veel meer informatie hierover kunt u nalezen op onze pagina hierover.
All season banden zijn dus vaak wel toegelaten (mits voorzien van 3PMSF-symbool) maar deze banden zijn altijd een compromis. Wanneer u van plan bent om uw auto te gebruiken voor de wintersport raden wij echt aan om te kiezen voor winterbanden. In een vlak land als Nederland is de all season band wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport. Nadeel is dat deze band in de sneeuw niet zo goed werkt. Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van grip in de sneeuw. Wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan bijvoorbeeld heel lastig. De veiligste combinatie is dus winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Veel meer over het wat en waarom van winterbanden kunt u nalezen op onze site: waarom winterbanden?