Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerbus uit Frankrijk

Vraag gesteld door op 21 mei 2021

Ik zou graag een camperbus in Frankrijk kopen. Nu lees ik op internet verschillende zaken waar ik rekening mee moet houden, maar kom er niet helemaal uit. Zou u mij kunnen helpen met een overzicht van mogelijkheden en verplichtingen wanneer ik deze camperbus aanschaf? Zo niet, waar zou ik dan het beste terecht kunnen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wilt een camper importeren uit Frankrijk.

Als u een camper importeert bent u BPM plichtig. De BPM die u moet betalen wordt voor een camper berekend over de netto catalogusprijs van een gesloten bestelbus. Over het campergedeelte betaalt u dus geen BPM. Naarmate het voertuig ouder is, betaalt u steeds minder BPM. U mag zelf kiezen wat voor u de meest gunstige bereking is om BPM te berekenen. Hierover leest u meer op de website van de belastingdienst. De hoogte van het bedrag is dus afhankelijk van de gekozen methode. Helaas beschikt de ANWB niet over een koerslijst voor de waarde van een gebruikte bedrijfswagen/bestelauto.

Als u van de RDW een tijdelijke ontheffing krijgt, mag u met het voertuig naar Nederland rijden. U moet natuurlijk wel zorgen dat u de Franse "Carte Grise" meeneemt. In Frankrijk moet u samen met de verkopende partij een formulier invullen. U kunt met uw Nederlandse verzekeraar overleggen of ze bereid zijn de camper in tijdelijke dekking te nemen op Frans kenteken. Anders zult u een tijdelijke verzekering moeten afsluiten. Er zijn bedrijven in Frankrijk zoals deze die behulpzaam kunnen zijn met het afsluiten van een verzekering. 

In Nederland aangekomen, vraagt u voor de dag van het kentekenonderzoek een eendagskenteken aan, waarmee u naar de keuring mag rijden. Als het voertuig een geldige Franse APK (Contrôle technique) heeft kan die datum overgenomen worden. Komt u met een buitenlands kenteken NL binnen, dan kunt u een tijdelijke ontheffing aanvragen om binnen NL daar maximaal 14 dagen meer te rijden.

U kunt ook overwegen professionele hulp in te schakelen en het hele import traject (deels) uit handen geven. Het importeren van een voertuig is óók wat transport en BPM aangifte betreft vaak een bewerkelijk avontuur waar je als particulier niet goed de weg in weet. Dan gaat de afwikkeling in de regel een stuk sneller wanneer je dat aan een professional uitbesteedt.